Fan van Go Ahead Eagles
Nieuws

Impact Rapport 2023/2024: de maatschappelijke kracht van voetbal

Op maandag 7 oktober 2024 vond de derde editie plaats van het Meer dan Voetbal Congres. De achttien Eredivisieclubs bieden meer dan (betaald) voetbal. Zij hebben diepe betekenis voor de miljoenen mensen die het Eredivisievoetbal volgen en zetten zich in voor de aanpak van maatschappelijke vraagstukken in hun regio. Het  gerealiseerde impactrapport laat zien hoe de Eredivisieclubs dat doen en wat daarvan de opbrengsten zijn.

De cijfers zijn indrukwekkend. De achttien eredivisieclubs voerden in het seizoen 2023/2024 meer dan 150 maatschappelijke projecten uit met bijna negentigduizend unieke deelnemers. Neem bijvoorbeeld het leerwerkproject Rugdekking van Go Ahead Eagles. Rugdekking is een leerwerktraject van Go Ahead Eagles dat jongeren begeleidt naar werk of een opleiding. Het programma gebruikt de aantrekkingskracht van een voetbalclub om jongeren tussen 17 en 27 jaar zonder werk of opleiding in tien tot twaalf weken te helpen re-integreren. In deze periode werken deelnemers aan hun houding, gedrag, werknemersvaardigheden en conditie.

Een andere maatschappelijk projecten is Scoor een Boek. Via het project Scoor een Boek werkt Go Ahead Eagles al langer met de provincie Overijssel en andere partijen samen om lezen bij kinderen te stimuleren. Meest recente voorbeeld hiervan is het boek dat voormalig Eagles-aanvoerder Bas Kuipers schreef met zijn moeder Isa Maron. Een gedeelte van de opbrengst van het boek ging ook naar de Hersenstichting, aangezien deze stichting een bijzondere plek heeft gekregen binnen de club. De opbrengst is ook weer gebruikt voor sociaal-maatschappelijke projecten.

Maar het belangrijkste van alle maatschappelijke projecten binnen het betaalde voetbal zijn de opbrengsten: vitaliteit, perspectief, levensvaardigheden, leefbaarheid, trots. Onder de supporters, in de regio. Daar is het de eredivisieclubs uiteindelijk om te doen. Je leest er alles over in dit rapport.

Bron: GA Eagles