Be Quick werd in Deventer opgericht op 2 december 1902. Wat heeft dat met Go Ahead te maken, zou je denken. De eerste drie jaar van het bestaan van de club had de club dezelfde naam als Be Quik, opgericht in 1887 te Groningen. Bij toetreding van de Nederlandse Voetbal Bond in 1905 moest dus een alternatief worden gekozen. De clubkleuren rood en geel nam Go Ahead precies op dat moment nog wel over van de voormalige naamgenoot. In 1971 werd na de afsplitsing van de amateurtak ‘Eagles’ toegevoegd door de profclub. Het stadion De Adelaarshorst was al sinds 1920 in gebruik en doet dus al ruim een eeuw dienst.
In 1911 promoveerde – toen nog – Go Ahead voor het eerst naar het hoogste regionale niveau en in 1916 werd de eerste ‘oostelijke’ titel gevierd. Destijds streden de regionale competitie na afloop van het seizoen om de landstitel. In het oosten werden acht opeenvolgende titels gevierd tot en met 1923. In 1917, 1922, 1930 en 1933 werd viermaal het algehele landskampioenschap behaald. In 1941 volgde een korte stap terug naar de Tweede Divisie in de Eerste Klasse Oost. Na de invoering van het betaalde voetbal klom Go Ahead in 1959 op naar de Eerste Divisie en in 1963 naar de Eredivisie.
In het seizoen 1968 werd daarin een derde plek behaald achter Ajax en Feijenoord. Het was drie jaar na de verloren bekerfinale, waarin Feijenoord met 1-0 te sterk was. Een Europees avontuur tegen Celtic was voor Go Ahead een hoogtepunt, ondanks de dubbele nederlaag tegen het Schotse Celtic. In de eerste helft van de 20ste eeuw was er voor arbeidersclub Go Ahead grote rivaliteit met de elitaire stadgenoot Koninklijke UD. Die rivaliteit maakte in de jaren ’70 plaats voor een oostelijke tweestrijd met FC Twente.
Sinds de jaren ’90 is de PEC Zwolle de aartsrivaal en wordt de IJsselderby met veel strijd en passie uitgevochten. Ook met naaste buren Vitesse, AGOVV, Heracles en De Graafschap heerst bepaald geen vriendschapsband. ‘Kowet’ heeft een supportersband met Sporting Portugal en Luton Town. Sinds de eeuwwisseling speelt Go Ahead Eagles voornamelijk in de Eerste Divisie. De club heeft al sinds de jaren ’70 een befaamde jeugdopleiding en zag de afgelopen halve eeuw veel eigen talenten doorstromen naar het eigen eerste elftal en andere clubs in het betaalde voetbal. Ook het zeer verantwoorde financiële beleid van de clubleiding verdient alle lof.
Het heeft er mede toe bijgedragen dat Go Ahead Eagles zich als één van de zeer weinige clubs in Nederland heeft kunnen handhaven in een echte volkswijk. Het stadion aan de Vetkampstraat was jarenlang een soort van museumstuk met faciliteiten die niet altijd even goed voldeden aan de moderne tijd. Eerdere verbouwingen in vervlogen tijden (1963, 1968 en 1985) werden in de recente historie gevolgd door serieuze renovaties in 2013 en 2015. Zo werd onder meer het uitvak verplaatst en werd de capaciteit uitgebreid naar 9.909 met 2.100 overdekte staanplaatsen.
Door die laatste verbouwing moest Go Ahead voor een nieuw Europees avontuur tegen het Hongaarse Ferencvaros wel uitwijken naar Emmen. Het Europese ticket was deze keer het gevolg van de sportieve Fair Play die Go Ahead in het voorliggende seizoen in eigen land aan de dag had gelegd. Het werd opnieuw een kort avontuur. Maar feit is dat de club uit Deventer mag blijven dromen van meer moois en wellicht een nog verdere uitbouw van het stadion binnen de bestaande behuizing. De adelaar uit het stadswapen zal trots blijven vliegen in Deventer en de club met trouwe en fanatieke fans kan een stabiele toekomst tegemoet zien. Ongeacht de divisie waarin er gespeeld wordt.